Proje Danışma Hattı Image 0216 503 23 23

Elinizi Uzatın

Plastik kirliliğinin kontrolsüz bir şekilde artışı ve çevre üzerindeki baskısının da giderek arttığı herkes tarafından iyi bilinmektedir. Araştırmada hâlihazırda her yıl 8 milyon ton plastik atığın denizlere karıştığına dikkat çekilmektedir.

Bu miktar her bir dakika içerisinde bir kamyon dolusu plastik atığın denize atılmasıyla aynı anlama gelmektedir. Bu endişe çerçevesinde başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve OECD olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş acil tedbir çağrısında bulunarak konuyla ilgili çalışmalarını hızlandırmıştır. Türkiye'den son 1 yılda yaklaşık 5 milyon 600 bin ton plastik atık çıktığı yönündedir.

Bilim insanlarının insan kanında mikroplastik tespit etmesi mikroplastik kirlenmesinin boyutlarını ortaya koymaktadır. Mikroplastikler, büyük plastiklerin bozulmasıyla oluşmaktadır ve 0,0001-5 mm boyutlarındaki plastik parçacıkları tüm dünyaya yayılmaktadır.

Yapılan araştırmalar, tatlı su kaynaklarından tarımsal topraklara, okyanuslardan kutuplara, ormanlardan bahçemizdeki toprağa kadar dünyanın neredeyse tüm bölgelerinde çeşitli boyutlarda mikroplastik kirlenmesinin olduğunu göstermektedir.

Uzmanlara göre aynı şekilde üretmeye ve tüketmeye devam edersek, çevreye ve sağlığa zararlı olan mikroplastiklere gelecekte çok daha fazla maruz kalabiliriz. Aslında kirlenmenin en önemli sebebi insanlar, yani insanların tüketim alışkanlıklarıdır. Tüm dünyada yıllık yaklaşık 400 milyon ton plastik üretilmektedir. Bazı projeksiyonlarda bunun 2050 yılında, iki katına çıkacağı öngörülmektedir. Bilim dünyasının bir kısmı haricindeki kamuoyu maalesef durumun ciddiyetinin yeterince farkında değildir. 1 kg kapak ortalama 800-1000 adet demektir. Her bir kapak doğada kaldığı süre içerisinde milyonlarca mikroplastiklere dönüşerek insan, hayvan ve bitkilerin dokularına girmektedir. Bu tehlikeli duruma son vermek için plastikleri daha az kullanmalıyız, kesinlikle geri dönüşüme atmalıyız.

Bu noktada farkındalıklar ve alışkanlıkların geliştirilmesinde projemiz son derece kıymetlidir.

Sosyal Elçi Olun

Bugün sizin için diğer günlerinizden farklı, yeni bir gün olsun.

İyilik Biriktir Projesi ile tanıştınız. Siz de bu projede bir paydaş olun ve bir adım daha öteye giderek bu gönüllü proje için sosyal elçi olma kararını alın.

Dünyamızı her canlı için yaşanabilir halde tutmak üzere üzerimize düşen rollerimizi geliştirmek ve uygulamak hepimiz için çok güzel bir duygudur.

Bu duyguyla birlikte iletişimde bulunduğunuz sosyal çevrenizi de bu proje ile tanıştırmayı düşünebilirsiniz. İyilik Biriktir Projesi geniş katılımlı bir projedir. Bu projemizi iş yerinize, kurumunuza yaymak, aile bireylerinizle paylaşmak, bireysel olarak katılmak konusunda iş birliğinizden memnuniyet duyacağız.

Bağış Yapın

Biriktireceğiniz plastik kapak bağışlarınız için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;
  • Bağışlayacağınız kapakları biriktirmeye başlayın.
  • Plastik kapak bağış formunu eksiksiz doldurun, bu formda bağışçı bilgileri yer almaktadır ve tamamlanmış formu göndermek için gönder butonuna basın.
  • Plastik kapak bağış formunu doldurduktan sonra e-posta yoluyla bir geri bildirim alacaksınız.
  • Topladığınız kapakları www.iyilikbiriktir.com web sitesinde yer alan talimatlara göre Aras Kargo ile bize gönderin ya da en yakın Halkbank Genel Müdürlüğü şubesine bırakın.
  • Teslim ettiğiniz paketlerin üzerine adınız, soyadınız, mobil telefonunuz ve bağışçı numaranızı mutlaka not edin.
  • Yaptığınız bağışla ilgili proje ekibimiz geri bildirim sağlayacaktır.
PLASTİK BAĞIŞI YAPIN

Teşvik Edin

Tüm Halkbank çalışanlarımız ve projemize paydaş olarak katılacak kuruluşların bireyleri İyilik Biriktir Projemiz için birer sosyal sorumluluk elçisidir.

Tüm plastik kapaklar (su, deterjan veya diğerleri) bu projede toplanabilir, evlerinize de ailenizin farkındalığı için bu projeyi taşımanızda yarar var. Evlerinizdeki küçük boyutlu plastikleri, plastik kumbaralarımızda veya herhangi bir plastik poşette biriktirebilirsiniz. Ayrıca bu projenin amaçlarını güçlendirmek üzere projenin farklı kuruluşlara yayılması konusunda öncülükte yapabilirsiniz.

Plastikleri Nasıl Değerlendireceğiz?

Toplanan plastikler geri dönüşüm tesislerine gönderilerek plastiklerden elde edilen gelirler bir banka hesabında toplanacaktır ve bu proje kapsamında sokak hayvanlarımızın zarar görmelerinin engellenmesi, sağlıklarının desteklenmesi, sahiplendirilmelerinin sağlanması, doğa hayvanlarının ihtiyaç duyulan alanlarda desteklerinin sağlanması için kullanılacaktır. Bu kapsamda zaman zaman düzenleyeceğimiz etkinliklerin sizlerde bir parçası olacaksınız. Yapılan tüm destekler projenin web sitesi altında görülebilir olacaktır.